Kawalan papan kekunci PS/2 / Hasina Hussin - Hasina , Hussin (2004)
Hubungan antara perkakasan dalam sesebuah komputer sebenary adalah satu jenis komunikasi diantara kawalan (controller). Apabila sesebuah kawalan ingin menghantar atau menerima arahan daripada kawalan yang lain, satu bentuk isyarat dihantar untuk mewakila arahan tersebut. Isyarat tersebut adalah bentuk digital bagi satu set arahan bahasa mesin yang dihanyar dalam betuk jujukan bit menggunakan sambungan bersiri khusus. Satu kenyataan perlu diterima dimana sesebuah komputer hanya akan berfungsi dengan betul apabila setiap kawalan yang wujud didalamnya menjalankan fungsi masing-masing dengan betul. Kawalan papan kekunci adalah salah satu kawalan yang wujud didalam komputer untuk memastikan kelancaran fungsi komputer tersebut. Kawalan ini akan mentafsir dan mengesan sebarang ralat pada data input yang dihantar untuk menghasilkan output yang sepatutnya. Kajian ini akan menghuraiakan serba sesikit tentang bagaimana sesebuah kawalan papan kekunci berfungsi dari mula kekunci ditekan sehinggalah kepada pengeluaran output.