Masalah perumahan dan sosial di kawasan peumahan kos-rendah Kampung Kenangan Tun Dr. Ismail, Muar, Johor / Suraiya Hashim - Suraiya , Hashim (1983)
Latihan akademik ini merupakan satu kajian kes di Kampung Kenangan Tun Dr. Ismail, Muar. Tiga puluh orang dari sejumlah 180 buah keluarga telah dipilih sebagai responden untuk tujuan penyelidikan ini. Bab pertama dinyatakan tentang tujuan kajian ini dilakukan, mengapa pengkaji memilih kampung ini dan bagaimana beliau memilih responden serta soal selidiknya. Masalah yang telah beliau hadapi di sepanjang proses penyelidikan juga diterangkan dalam bab ini. Bab kedua pula menyentuh aspek perkembangan sektor perumahan di Malaysia dan di Johor secara umum dan ringkas. Penulis membentangkan bab tiga dengan membahagikan kepada dua bahagian utama di bawah tajuk-tajuk: