Satu kajian “exploratory” ke atas komuniti nelayan di Kampong Jepak, Daerah Bintulu, Sarawak / Sulaiman Sahari - Sulaiman , Sahari (1980)
Kajian ini merupakan satu kajian “exploratory” ke atas satu komuniti nelayan dengan tujuan untuk membicarakan sajauhmanakah maju atau mundurnya penyertaan para nelayan dalam perusahaan perikanan. Dalam kajian ini, dibicarakan juga tentang peranan yang dimainkan oleh golongan orang tengah. Tujuan pengkaji di sini ialah untuk menguji sama ada saranan yang menyatakan bahawa peranan eksploitatif orang tengah telah mengakibatkan kemiskinan dikalangan masyarakat tani menepati realiti atau sebaliknya. Di samping itu, kajian meliputi juga aspek kehidupan sosial dalam kampong yang dikaji. Ini termasuklah corak latar belakang kawasan, pentadbiran, organisasi ekonomi, gaya hidup dan susunlapis sosial. Dari penemuan-penemuan pengkaji, adalah didapati dalam beberapa hal memang benar kemiskinan di kalangan para nelayan adalah bersebab dari sikap eksploitatif orang tengah. Namun, pengekalan perhubungan nelayan-orang tengah adalah akibat dari kelemahan institusi-institusi seperti majikan dan persatuan nelayan yang dibentuk khusus untuk mengawal kegiatan orang tengah itu. Aspek-aspek perlaksanaan, fungsi dan peranan , kejayaan serta kegagalannya dalam mengawal kegiatan golongan orang tengah juga dibincangkan. Selain itu, didapati bahawa orang-orang tengah tersebut mengadakan berbagai-bagai counter-measures untuk menarikkan para nelayan supaya terus berhubung dengan mereka. Dia antara lain, langkah-langkah itu termasuklah memberi kemudahan kredit, penyerahan hak-milik bot yang disewa dan sebagainya. Ini mengakibatkan penggantungan berterusan para nelayan kepada mereka. Untuk mengawal kegiatan mereka ini, perlu diperbanyakkan lagi kemudahan-kemudahan serta mengeluarkan subsidi-subsidi untuk para nelayan. Aspek pemasaran perlu dipertimbangkan apabila membentuk dasar bagi meninggikan lagi taraf ekonomi dalam bidang perikanan ini. Aspek lain yang diketengahkan dalam latihan ini ialah penilaian ke atas perlaksanaan polisi oleh agensi-agensi kerajaan dengan tujuan untuk melihat setakat mana yang telah dirasai dan diresapi oleh rakyat dalam sektor ini.