Knowledge management portal (networking) / Ismalina Mohd Isa - Ismalina , Mohd Isa (2003)
Dewasa ini penggunuan portal menjadi penting dalam menyampaikan maklumat terutama kepada pengguna internet. Terdapat pelbagai jenis portal pada zaman ini dan di dalam kajian tesis ini, saya akan menumpukam perhatian terhadap Portal Pengurusan Pengetahuan. Tujuan utama portal ini dihasilkan adalah untuk kemudahan komuniti di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) untuk mcncari dan berkongsi maklumat yang terdapat dalam Jabatan Sistem dan Rangkaian Komputer. Selain itu, pihak pengurusan atasan dapat membuat penilaian terhadap pensyarah di Jabatan Sistem dan Rangkaian Komputer dari segi kepakaran mereka. Kajian ini bermula dengan perbincangan antara pembangun sistem dan penyelia bagi merancang rangka kerja sebagai garis panduan untuk menyiapkan kajian agar pelajar dapat menyiapkan tugasan dalam masa yang telah dijadualkan. Matlamat atau objektif projek dan skop projek dinyatakan sebagai matlamat asas dalam pembinaan portal ini. Kajian literasi pula dijalankan hagi memantapkan kefahamnn pembangun sistem terhadap portal yang akan dibangunkan dengan mengkaji laman Portal Pengurusan Pengetahuan yang sedia ada di dalam fasa metodologi pula pembangun sistem akan menghuraikan tentang kaedah penyelidikan dan teknik-teknik yang akan digunakan. Annlisis terhadap sistem dijalankan untuk mencari teknik-teknik pengunaan perisian yang sesuai dan teknik perancangan untuk memantapkan laman portal. Selepas itu, rekabentuk sistem yang akan dibangunkan akan dihuraikan seperti reknbentuk program, rekabentuk pangkalan data dan antaramuka pengguna. Perlaksanaan atau pembangunan sistem dan pengujianakan dijalankan pada semester dua di dalam Latihan llmiah 2. Proses dokumentasi pula akan dilakukan sepanjang projek ini dijalankan. Diharap laman portal ini dapat membantu komuniti di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) mcncari maklumat mengenai Sistem dan Rangkaian Komputer dcngan lebih pantas dan mudah serta penilaian berterusan oleh pihak pengurusan atasan terhadap pensyarah di Jabatan Sistem dan Rangkaian Komputer dapat dijalankan.