Tahap pelajaran dan kemajuan kanak-kanak berkait dengan sosio-ekonomi di Kampung Sungai Rusa Daerah Balik Pulau / Ang Meng Lee - Ang, Meng Lee (1986)
Kajian ini merupakan satu kajian kes terhadap 50 sampel penghuni Kampung Sungai Rusa di Daerah Balik Pulau mengenai tahap pelajaran penghuni-penghuni terutamanya pelajaran anak-anak. Penulis mengaitkan tahap pelajaran anak-anak di kampung itu dengan sosio-ekonomi ibu bapa. Kajian ini telah di lakukan di dalam masyarakat Melayu. Tujuan kajian ini adalah seperti berikut: