Rancangan penempatan semula nelayan di Kampong Kandis (Satu kajian dari segi sosio-ekonomi) / Mohd Noor Said - Mohd Noor , Said (1987)
Kajian ini dilakukan di Rancangan penempatan semula nelayan di Kampong Kandis. Tujuan kajian adalah untuk melihat kesan sosio-ekonomi para peserta iaitu dengan membuat perbandingan keadaan sosio-ekonomi sebelum dan sesudah menyertai projek. Dalam bab I, dihuraikan tentang tujuan kajian, metodologi kajian serta masalah-masalah di dalam melakukan kajian. Dalam bab II menghuraikan latar belakang kawasan, sejarah geografi kawasan kajian, kemudahan infrastruktur dan lain-lain bentuk kemudahan sosial, struktur pentadbiran dan pengurusan projek serta laporan mengenai kamajuan projek. Bab III dihuraikan tentang latar belakang responden serta cara-cara kemasukan para peserta ke projek. Dalam IV dihuraikan tentang implikasi sosio-ekonomi daripada perlaksanaan Projek Kandis. Huarain dibuat dengan membandingkan keadaan sosio-ekonomi peserta sebelum dan sesudah menyertai projek. Pemerian juga dibuat mengenai gambaran kehidupan sosial di projek. Bab V membincangkan tentang penilaian hasil daripada penemuan-penemuan hasil kajian serta memberi beberapa cadangan.