Penyertaan wanita didalam politik di Kawasan Tunjang, Kedah / Ku Mahazir Ku Idris - Ku Mahazir , Ku Idris (1975)
Kajian ini diharap dapat menghurai dan memberi suatu gambaran tentang keadaan wanita yang bergiat di dalam politik. Kajian juga difokuskan terhadap kebolehan dan kegigihan wanita dalam meninggikan status dan darjat dikalangan wanita. Wanita juga mempunyai hak untuk bergiat aktif di dalam aktiviti politik bagi menyampaikan suara mereka kepada pemimpin dan masyarakat.