Run length encoding in image compression / Yusniza Yaakub - Yusniza, Yaakub (2004)
Dokumen ini adalah mengenai projek Latihan Ilmiah Tahap Akhir. Projek yang dijalankan bertajuk Pengekodan Run-length dalam pemampatan imej. Ia adalah berkaitan dengan pengimplimentasian algoritma Run-length dalam perkakasan yang mana kod bagi perkakasan ini di tulis menggunakan Bahasa pengaturcaraan VHDL. Pengekodan Run-length ini berfungsi dengan mencari dan mengekod piksel yang bersebelahan yang mempunyai nilai kecerahan atau grey-level yang sama. Input imej yang dimasukan adalah bersaiz 8 piksel x 8 piksel. Jenis perwakilan imej digital yang digunakan adalah imej penskalaan kelabu atau grey scale. Imej ini menggunakan perwakilan 8 bit satu piksel.