Kesan industri pelancongan terhadap sosio-ekonomi kawasan Batu Feringgi, Pulau Pinang / Alia Saadi Abdul Rashid - Alia Saadi , Abdul Rashid (1983)
Kajian ini adalah kajian kes meliputi 50 rumahtangga di kawasan Batu Feringgi, Pulau Pinang mengenai kesan-kesan yang dialami oleh penduduk tempatan akibat wujudnya industri pelancongan. Kesan yang difokuskan ialah kesan sosio-ekonomi. Bagi memudahkan penulisan, pengkaji telah membahagikan kajian ini kepada enam bab utama. Bab I adalah pengenalan kepada tujuan, kepentingan dan bidang kajian. Begitu juga dibincangkan metode-metode yang digunakan dalam kajian termasuk masalah-masalah yang dihadapi semasa kajian. Beberapa konsep penting juga akan dihuraikan dalam bab ini. Bab II membincangkan perkembangan industri pelancongan di Malaysia dan peranan-peranan penting yang telah dimainkan oleh Perbadanan Kemajuan Pelancongan Malaysia (TDC). Begitu juga ditinjau perkembangan industri pelancongan di Pulau Pinang dan peranan yang dimainkan oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang. Bab III pula akan melihat secara dekat kawasan Batu Feringgi yang merupakan kawasan pelancongan dari segi kedudukannya, kemudahan-kemudahan yang terdapat, luas kawasan, aktivi-aktiviti ekonomi yang dijalankan dan kehidupan sosialnya. Bab IV adalah faktor utama kajian iaitu melihat kesan-kesan ekonomi penduduk tempatan akibat industri pelancongan.