Hinduism: Some aspects of Hindu temples in Kuala Lumpur / Ganesh Sangaran - Ganesh , Sangaran (1985)
Dalam konteks Malaysia, sebuah kuil Hindu wujud sebagai sebuah tempat yang menarik. Suatu kajian ke atas kuil-kuil Hindu akan menolong menjelaskan kebudayaan serta kepercayaan keagamaan orang-orang India di Malaysia. Kajian ini mengandungi 5 bab. Bab I mengandungi penerangan tentang pengenalan, tujuan dan skop kajian ini. Berbagai metodologi yang digunakan dan masalah-masalah yang dihadapi semasa kajian ini juga disentuh dalam bab ini. Bab II berkaitan dengan permulaan perkembangan kuil-kuil Hindu di Kuala Lumpur. Definisi yang ringkas tentang agama Hindu diberikan dan penekanan adalah pada pembagian kuil-kuil ini berdasarkan beberapa kriteria yang tertentu. Bab III, upacara-uapacara dan perayaan-perayaan di dalam kuil ini dijelaskan. Suatu penerangan yang menyeluruh diberikan tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan berbagai-bagai perayaan yang dirayakan oleh kuil-kuil. Peranan padri-padri serta Dewa-dewa yang utama diberi perhatian. Bab ke IV adalah mengenai aspek-aspek sosial dan politik kuil-kuil Hindu ini. Ini adalah penting kerana kuil-kuil mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap masyarakat terutama sekali dalam pengekalan warisan budaya. Peranan beberapa organisasi yang berkaitan dengan kuil-kuil juga diberi tumpuan. Di dalam bab V, penekanan utama diberikan kepada masalah-masalah yang dihadapi oleh kuil-kuil. Beberapa cedangan juga diberikan untuk mengatasinya. Ini adalah untuk mementukan bahawa kuil-kuil Hindu ini terus kekal di tengah-tengah pembangunan yang pesat di Malaysia.