Email virus scanner V1.1 / Nur Firdaus Ghazali - Nur Firdaus, Ghazali (2004)
Email Virus Scanner adalah sebuah system pengimbas mudah alih dan senang digunakan. Sistem ini bersaiz kecil jadi ia mudah dibawa ke mana-mana dan tidak perlu dipasang di dalam sistem pengoperasian. Sasaran utama sistem ini adalah pelajar Fakulti Sains Komputer Dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya. Pembangunan sistem ini adalah untuk mengurangkan kebergantungan terhadap sistem yang telah sedia ada yang terdapat pada sesebuah komputer. Sistem ini akan dapat membantu mengurangkan ancaman serangan virus pada komputer pengguna Email Virus Scanner V1.1 (EMVS V1.1) adalah peningkatan kepada Email Virus Scanner V1.O (EMVS V1.O) yang telah sedia ada. Dalam EMVS V1.1 beberapa perubahan telah dilakukan supaya ia lebih cekap dan berkualiti. Diharap EMVS V1.1 ini akan dapat memperbaiki kelemahan yang terdapat pada EMVS V1.O dan seterusnya akan dapat digunakan secara meluas terutarnanya di FSKTM, UM.