Sistem pergerakan pintar menggunakan pentaakulan ruang untuk robot mudah alih: Robot MR1 / Mohd Azidi Abd Rahman - Mohd Azidi, Abd Rahman (2003)
Sistem Pergerakan Pintar Menggunakan Pentaakulan Ruang Untuk Robit Mudahalih: Robot MR1 (akan disebut perisian simulasi robot) adalah satu projek Latihan Ilmiah yang wajin ambil oleh semua pelajar Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat untuk menamatkan pengajian. Perancangan pembangunan Perisian simulasi robot dibuat dengan teliti melalui tiga fasa pertama iaitu kajian awal yang menerangkan objektif dan skop sistem, metodologi pembangunan sistem yang menentukan keperluan sistem serta menyediakan perancangan sistem dan rekabentuk sistem yang merangkumi rekabentuk struktur program, dan antaramuka pengguna. Setelah segala perancangan dibuat dengan teliti, sistem akan mula dibangunkan dalam fasa implementasi sistem. Kod aturcara ditulis dan kemudiannya akan diuji untuk melihat hasilnya. Perisian yang dibangunkan akan sentiasa mengalami perubahan dari masa kesemasa untuk peningkatan kualiti. Kekangan sistem yang tidak dapat diselesaikan, akan rekod dan dinyatajan sebagai perancangan untuk masa depan bagi menghasilkan perisian yang lebih efisien, fleksibel, selamat, menarik dan mudah digunakan. Secara keseluruhannya, Perisian simulasi robot adalah satu sistem yang bersendirian (stand alone) yang menjalankan simulasi pergerakan robot diatas skrin komputer. Perisian cuba mengimplementasikan apa yang disebut sebagai pentaakulan ruang. Perisian ini adalahh satu perintis kepada kaedah pentaakulan ruang yang mana ianya sesuai diterapkan didalam pembuatan robot mudah alih.