Pembelajaran kolaboratif maya / Aizima Abdul Rahman - Aizima, Abdul Rahman (2003)
Tajuk bagi projek ini ialah Pembelajaran Kolaboratif Maya (PKM2003). Dengan sistem PKM2003 ini, pensyarah dan pelajar FSKTM, hanya perlu menghadap pc masing-masing untuk berinteraksi melalui 'text chat' dan berdiskusi mengenai topik yang dipaparkan melalui whiteboard dengan masa nyata (real - time) . Pembangunan PKM2003 memerlukan satu daya usaha yang amat tinggi bagi membangunkan sistem dengan HTML dan ASP sebagai bahasa pengaturacaraan, serta pemahaman dalam teknologi rangkaian, amat diperlukan. Selain itu sistem ini memerlukan kajian yang teliti dalam mengenalpasti bagaimana komputer client berinteraksi dengan komputer server secara masa nyata. Ringkasnya, pembelajaran efektif ini ialah satu proses berkongsi pengalaman, idea, ilmu antara pelajara dengan pelajara dan antara pensyarah dan pelajar. Di samping pensyarah dapat menilai dan mengukur tahap setiap pelajar-pelajarnya jika dibandingkan denga sistem pembelajaran kini. Diharapkan sistem yang dibangunkan dapat menjadi satu platform untuk berdiskusi antara pensyarah dan pelajar dan pelajar dan pelajar dan pelajar.