Sistem kafe siber (Cyber cafe’ system) / Norhashimah Hashim - Norhashimah , Hashim (2003)
Sistem Kafe Siber ini dibangunknn sebagai satu sistem yang berasaskan web atau atas talian. Sistem ini berfungsi untuk mendaftarkan pelanggan yang menggunakan komputer dalam sesebuah kafe siber serta dapat mengira jumlah bayaran yang dikenakan kepada pelanggan secara automatik. Sistem ini akan menyediakan fungsi untuk melaporkan kerosakan bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan dalam kafe siber melalui sistem teknikal. Sistem ini juga akan menyediakan fungsi pendaftaran dan pengemaskinian ahli kafe siber, pendaftaran dan pengemaskinian komputer serta fungsi untuk meyemak laporan pendapatan. Terdapat enam jadual dalam pangkalan data bagi sistem ini iaitu pangkalan data pentadbir, pekerja, ahli, penggunaun, komputer dan juga pendapatan. Metodologi yang digunakan untuk membangun kan Sistem Kafe Siber ini adalah model air terjun dengan prototaip. Rekabcntuk sistem pula akan menggunakan Bahasa PHP, Macromedia Dreamwcaver dan pangkalan data MySQL.