Scanning barcode 1d vs barcode 2d / Azura Shatar - Azura, Shatar (2003)
Sistem Stok Inventori telah dicipta dengan lamanya di dunia ini. Sistem ini telah meningkat dari segi penggunaan dan juga teknologi selaras dengan pembangunan teknologi di dunia ini. Peningkatan ini juga bukan sahaja telah menyebabkan kegunaannya semakin meluas, tetapi, peningkatan ini juga telah menyebabkan pengurangan kos dan menjimatkan masa. Sistem Stok lnventori yang dibina mampu untuk mengurangkan kesalahan manusia yang sering dilakukan oleh pekerja-pekerja kilang yang kebanyakannya merupakan golongan yang berpendidikan rendah. Kesalahan manusia ini dapat diselesaikan dengan mengunakan kod bar. Kod bar yang digunakan mengandungi maklumat-maklumat produk yang perlu dimasukkan ke dalam sistem ini. Sistem ini dibinakan untuk kegunaan pekerja-pekerja kilang yang terdiri daripada operator pengeluaran dan juga pihak pengurusan. Ia merupakan satu sistem yang akan menjimatkan kos dan juga masa untuk pihak pengurusan dan memudahkan kerja-kerja operator-operator pengeluaran yang bertanggungjawab ke atas proses-proses yang tertentu. Selain itu, sistem ini juga dapat mengesan kehilangan produk yang sering berlaku di kilang-kilang dan juga dapat melahirkan operator yang bertanggungjawab dan juga berdisiplin. Sistem ini juga sesuai untuk digunakan untuk pembangunan teknologi masa kini terutama sekali pengguna kod bar. Di dalam sistem ini, pengguna hanya akan dapat mencapai modul-modul yang sesuai dengan mereka sahaja. Hanya pengguna autentikasi sahaja yang dapat memasuki sistem ini dan capaian maklumat juga berdasarkan kepada login dan juga katalaluan yang diberikan oleh penyelenggara.