Sistem pembelajaran cerdas dan pengatucaraan C (SPC) / Norzam Yusri Ahmad - Norzam Yusri , Ahmad (2001)
Sistem pembelajaran cerdas dan pengatucaraan C (SPC) adalah Intelligent Tutoring system (ITS) yang dibangunkan untuk pelajar-pelajar univsersiti yang mengambil kursus Sains Komputer dan Teknologi Maklumat serta pelajar fakulti kejuruteraan di mana subjek Bahasa Pengatucaraan C merupakan suatu subjek yang wajib. SPC merupakan satu alat perisian untuk memerhatikan serta mengawal pembelajaraan pelajar dan menyelesaikan masalah-masalah subjek yang khusus. Sistem pembelajaran cerdas adalah pakej arahan berasaskan komputer yang menggunakan teknik-teknik yang ditemui dalam penyelidikan-penyelidikan Kepintaran Buatan untuk membantu dalam pengajaran sesuatu subjek atau kepakaran. Tidak seperti sistem konvensional lain, rekabentuk SPC menggunakan pendekatan Cognitivisim dan ia mempunyai tiga bahagian iaitu Model Pelajar, Modul Pedagogi, Domain Pengetahuan. Sistem ini menggunakan perisian Asymetrix ToolBook II versi 7.0 yang berupaya menyediakan persekitaran multimedia. Selain itu, sistem ini berupaya menyimpan rekod-rekod ujian pelajar semasa pembelajaran berlangsung.