Sistem pemantauan / Ewe Wei Sheng - Ewe, Wei Sheng (2003)

(untitled)
Projek Sistem Pemantauan adalah satu projek untuk menghasilkan satu sistem kawalan jarak jauh iaitu Sistem Pemantau mengikut kitar hayat pembangunan sistem. Seperti sistem lain, Sistem Pemantauan perlu menjalankan proses-proses dalam kitar hayat pembangunan sistem seperti Penyiasatan Awal, Analisi Keperluan, Rekabentuk Sistem, Ujian Sistem, Pengopersasian dan Penyelenggaran. Laporan ini telah merangkumi sebahagia kitaran hayat iaitu Penyiasatan Awal. Analisis Keperluan dan rekabentuk sistem. Bab 1 iaitu Pengenalan dan Bab 2 Kajian Kepustakaan telah terlibat dalam penyiasatan Awal Dalam Bab 1, pengenalan bagi Sistem Pemantaun, objektif, kepentingan, skop serta skedul projek telah diterangkan dengan teliti. Dalam Bab 2, Kajian yang telah dibuat untuk menilaikan kebolehan projek itu. Dalam bahagian ini, Konsep kawalan jauh di takrifkan. Selain itu, sistem-sistem yang telah tersedia ada dalam pasaran telah dibincang tentang kebaikkan dan keburukan mereka. Akhirnya, kajian tentang alatan pembangunan yang perlu digunakan juga dijalankan. Dalam Bab 3 dan Bab 4, fasa analisis dilakukan dengan mengkajikan model pembangunan yang sesuai, keperluan-keperluan fungsi, bukan fungsi, perkakasan dan perisian. Dalam bab-bab ini , satu pandangan telah diadakan terhadap sistem yang akan dibangunkan. Dalam Bab 5, fasa rekabentuk dilakukan. Rekabentuk bagi sistem dan modul-modul diterangkan mengikut keperluan-keperluan fungsi yang dibincang sebelum itu. Antaramuka Pengguna Bergrafik juga direkakan. Dalam Bab 6 dan 7, proses-proses sistem dibangunkan dan diujikan dibincangakan. Bba 6 akan memberikan satu rumusan tentang kebaikan, keburukan, masalah dan cadangan bagi sistem yang dibangunkan.