Methods and effectiveness of the drug rehabilitation theraputict programe of a therapeutic community – A case study of the Pusat Pertolongan, Batu Gajah / Chew May Loon - Chew , May Loon (1982)
Tujuan utama penyelidikan ini adalah mengesankan metode-metode dari kesan-kesan program pemulihan yang ada dalam suatu permulihan dadah dalam negara ini. Kajian ini telah dijalankan dari 1hb Mac 1981 hingga 27hb april 1981 di Pusat Pertolongan sesuatu Pusat Pemulihan Dadah di Batu Gajah, Perak. Pusat Pertolongan merupakan satu organisasi persendirian sukarela. Ia adalah satu “therapeutic community” yang mnggunakan cara “psychotherapy” untuk memulihkan penagih-penagih dadah. Model prgram yang digunakan oleh Pusat Pertolongan adalah diadaptasi dari modal-modal “therapeutic communities” yang ada di negara-negara lain seperti Daytop Village di Amerika Syarikat dan D.A.R.E di Filipina. Kajian ini akan menyentuhkan tiga aspek persoalan pengihan dadah, iaitu: 1. Kuasa-kuasa motivati dalam proses sosial penagihan dadah. 2. Metode pemilihan yang digunakan oleh satu pusat pemulihan dadah yang tertentu - therapeutic community. 3. Kesan program tersebut dan persoalan “recidivism”. Sebagai satu perbandingan, satu usaha akan di ambil untuk membandingkan kedua-dua metode yang digunakan oleh therapeutic communities dan yang telah digunakan oleh “Thought Reforms Movements”.