Satu kajian demografi sosial ke atas penduduk Kampung Lubuk Kelubi, Ulu Langat, Selangor / Mohd Nawi Md. Latif - Mohd Nawi , Md. Latif (1978)
Kajian ini ialah satu kajian demografi sosial di Kampung Lubuk Kelubi, Ulu Langat, Selangor. Pengkaji memberikan latarbelakang sosial dan ekonomi dalam bab kedua. Ini termasuklah latarbelakang sejarah dan sedikit tentang Adat Minangkabau. Berikutnya diberikan latarbelakang ilmu alam kampung ini. Dalam bab ini juga pengkaji akan membincangkan perhubungan Kampung Lubuk Kelubi dengan pecan-pekan dan bandar-bandar yang berhampiran. Latihan akaemik ini akan menumpukan perjatian kepada proses demografi seperti fertility, mortality dan penghijrahan. Pengkaji juga akan membuat analisis tentang komposisi umur dan jantina secara umum. Dalam menghuraikan proses-proses demografi ini, pengkaji akan menghubungankannya dengan faktor-faktor sosial yang wujud. Penemuan-penemuan dalam kajian ini akan di analisis dalam bab penutup dengan memberikan pandangan-pandangan pengkaji sendiri.