Sosio-ekonomi pekerja-pekerja kilang tayar kawasan perusahaan Mergong, Alor Setar, Kedah / Chuah Bee Aun - Chuah , Bee Aun (1984)
Kajian ini adalah merupakan satu analisis tentang keadaan sosio-ekonomi pekerja di sebuah kilang tayar di Alor Setar, Kedah. Ada beberapa perkara yang pengkaji cuba kemukakan dalam latihan ilmiah ini supaya satu pengamatan yang lebih jelas dapat di buat ke atas pekerja kilang. Pandangan-pandangan, data-data yang dikutip bertujuan untuk memaparkan kepada pembaca tentang keadaan pekerja supaya mereka lebih memahami lagi tentang keadaan sebenar pekerja. Latihan ilmiah ini dibahagikan kepada tujuh bab. Dalam bab pertama pengkaji akan membincangkan mengenai tujuan, bidang dan metode kajian. Persoalan mengenai aspek-aspek pengutipan data dan maklumat dengan beberapa cara menjalakan kajian akan diterangkan. Dalam bab kedua pula, pengkaji akan membincangkan soal kilang dan syarikat tayar ini. Berbagai perkara mengenai syarikat seperti hiraki organisasinya, modal, pemegang sahamnya, jalinan kerja akan diambil perhatian. Pada peringkat kilang pula berbagai proses yang terlibat dalam pengeluaran tayar dari peringkat awal hingga akhir dibincangkan. Juga merangkumi tugas-tugas setiap bahagian dan pekrja-pekerja di bahagian tersebut. Bab ketiga pula akan membincangkan mengenai guna tenaga buruh di kilang ini iaitu melibatkan perbincangan berbagai aspek pekerjaan mereka termasuk berat-ringan, kadar kerja, kebersihan, keselamatan dan berbagai aspek lagi pekerjaan mereka. Bahagian ini juga akan membincangkan mengenai kemudahan-kemudahan yang diberikan kepada pekerja-pekerja termasuk cuti, keselamatan, kesihatan, pengangkutan dan sebagainya. Bab keempat pula memberi gambaran latarbelakang pekerja iaitu perbincangan mengenai pelajaran, pengalaman bekerja, cita-cita, pendapatan, perbelanjaan, sikap terhadap kerja juga motivasi mereka untuk berkerja. Bahagian ini juga akan membincangkan mengenai soal hubungan dengan kampung, nilai dan norma hidup pekerja yang didapati tidak banyak berubah aibat perubahan pekerjaan dari sektor pertanian ke industri. Bab kelima pula akan membincangkan mengenai perhubungan pekerja-majikan yang mana tahap perhubungan antara pekerja-penyelia dan majikan diberi perhatian. Juga dititikberatkan di bahagian ini adalah mengenai sebab yang menimbulkan prasangka antara berbagai pihak yang terlibat dan juga kejadian-kejadian yang tidak diingini yang telah berlaku di kilang. Bab keenam pula membincangkan mengenai Jawatankuasa Perundingan Bersama, peranan, keberkesanan dan juga sokongan pekerja terhadap badan ini. Pengkaji akan membincangkan mengenai soal politik dalam kilang, keutamaan setiap pihak pekerja, majikan dalam tugas seharian. Dalam bahagian penutup pula, saranan-saranan dari pengkaji diberikan bertujuan supaya langkah yang lebih positif dapat diambil oleh pihak yang berkenaan iaitu kerajaan, majikan dan pekerja. Oleh itu, latihan ilmiah ini cuba menerangkan tentang kelebihan dan kekurangan setiap pihak pekerja dan majikan dalam perhubungan perindustrian. Ini adalah supaya tanggapan semua dari majikan baik dan semua dari pekerja buruk tidak timbul.