Revolusi hijau: Kesan sosio-ekonomi ke atas komuniti penanam padi di kampung bersepadu Mulong-Lating, Kota Bahru, Kelantan / Rosaidi Jaafar - Rosaidi , Jaafar (1987)
Tumpuan pengkaji dalam latihan ilmiah ini terhadap kesan sosio-ekonomi revolusi hijau ke atas komuniti penanam-penanam padi di kampung bersepadu Mulong-Lating. Ia adalah merangkumi 5 bab. Bab pertama adalah bab pendahuluan di mana dibincangkan tujuan dan bidang kajian, kaedah penyelidikan, masalah dan kepentingan kajian. Bab II pula menghuraikan sejarah dan pengertian revolusi hijau secara ringkas, pengenalan secara ringkas perintis kampung bersepadu Mulong-Lating dan juga projek perintis kampung bersepadu Mulong-Lating dalam konteks kemasukan program revolusi hijau. Bab III memperkatakan tentang kesan ekonomi, perlaksanaan revolusi hijau dari sudut, penjenteraan dan pengumpulan modal penumpuan pemikiran tanah, pengagihan pendapatan, kredit dan pemasaran dan penggunaan baja, racun serangga, pemberian subsidi dan buruh. Bab IV membincangkan implikasi sodial perlaksanaan program revolusi hijau dari sudut tanggapan kemarahan moral penanam padi, sikap serta amal kebajikan dan kawalan sosial. Bab V pula pengkaji membuat rumusan mengenai apa yang dibincangkan dalam bab-bab sebelumnya.