Sistem penyewaan kereta melalui internet / Anita Alexander - Anita , Alexander (2001)
Kini, di era teknologi maklumat, penggunaan sistem pengkomputeran semakin meluas dan menjadi satu keperluan utama kepada manusia. Begitu juga dengan sistem penyewaan kereta. Pengurusan pengangkutan adalah penting untuk memastikan pengguna dapat menjalankan aktiviti-aktiviti mereka mengikut perancangan. Sistem Penyewaan Kereta melalui Internet adalah merupakan satu sistem yang dibangunkan untuk memudahkan penyewa kereta. Secara dasarnya, sistem ini merupakan aplikasi berasaskan-web yang menyediakan lebih kemudahan dan fungsi kepada pengguna. Ia boleh dicapai oleh pengguna melalui Internet dan membenarkan pengguna membuat proses penyewaan serta tempahan. Sistem ini akan dibangunkan menggunakan Lotus Notes dan Domino RS[l], daripada Lotus Development Corporation[2]. Dengan adanya sistem senibina pangkalan data yang baik, proses menyimpan dan mencapai data pada bila-bila masa, tidak akan menjadi masalah. Ini adalah kerana ia dapat menjamin kesediaan, kebolehpercayaan dan keselamatan data di dalam Internet. Diharap dengan pembangunan Sistem Penyewaan Kereta melalui Internet ini, akan memudahkan proses penyewaan dengan menyediakan pemahaman yang lebih kepada pengguna tentang kepentingan Internet.