The development of the Sai Baba movement and it is various intrepretations (In Kuala Lumpur and Petaling Jaya) / Sathiavany Madhavan - Sathiavany , Madhavan (1981)
Kajian ini menganalisis satu gerakan agama kecil yang berasalnya dari satu negeri asing. Oleh kerana ciri-ciri kebudayaan yang sama atau lebih kurang sama, gerakan agama ini dapat mengatasi halangan pertama iaitu sempena nasional. Manakala Bab I membincangkan metodologi dan masalah-masalah yang dihadapi. Bab II pula membincangkan perkembangan gerakan Sai Baba di India dan di kawasan kajian iaitu Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. Di Malaysia, gerakan mengubahsuaikan cara perkembangannya suapaya dapat menarik perhatian daripada orang ramai yang berbilang kaum. Bab III membincangkan struktur kelas dalam gerakan Sai Baba di kawasan kajian dilakukan. Penganut-penganut dari kelas bawahan tidak ramai dalam gerakan ini kerana ia dimulakan dan diteruskan oleh kelas tengah atau atasan. Walaupun kelas bawahan digalakan supaya menjadi anggota-anggota dalam gerakan ini mereka mengasingkan diri oleh kerana masalah integrasi. Bab IV dan V pula menerangkan upacara-upacara dilakukan sejajar dengan pemikiran individu yang cuba mengimbangi keadaan emosinya. Kesemua penganut-penganut mencari pengertian dalam kehidupan iaitu tidak mahu percaya bahawa pemikiran manusia akan lenyap dengan kematian. Bolehlah dikatakan bahawa mereka mencari “immortality”. Bab akhir membincangkan kepentingan gerakan ini dalam konteks masyarakat India dan masyarakat Cina dan juga mengenai masa hadapannya.