Virtual 3D anatomy / Zulfyza Zainudin - Zulfyza, Zainudin (2003)
Dewasa kini,komputer merupakan cabang media penyebaran maklumat yang amat popular. Manakala di dalam teknologi multimedia, animasi serta teknologi yang berkait rapat dengannya merupakan antara unsur terpenting. Kebelakangan ini kita juga turut menyaksikan kemampuan animasi yang mampu menyerupai persekitaran yang nyata serta realiti. Sifat Multimedia sebahagan besarnya diberikan oleh teknologi animasi, antaranya termasuklah ciri yang dinamik serta interaktif. Oleh yang demikian, satu pakej interaktif multimedia sebahagian besarnya diberikan oleh teknologi animasi, antaranya termasuklah ciri yang dinamik serta interaktif. Oleh demikian, satu pakej interaktif multimedia iaitu Virtual 3D Anatomy dibangunkan untuk mendedahkan penggunaan unsur-unsur tiga dimensi (3D) dan yang sangat meluas pada zaman teknologi maklumat ini. Pakej ini akan memperkenalkan struktur dalamn tubuh manusia dalam persekitaran tiga dimensi (3D) beserta gabungan elemen multimedia yang menari dan interaktif. Bahasa Inggeris merupakan bahasa pengantar utama yang akan diginukan pada sistem ini. Sasaran pengguna untuk sistem ini adalah semua peringkat umur. Perisian utama yang digunakan untuk pembangunan sistem ini Lighrwave, Macromedia Flash dan Adobe Photoshop. Pakej Virtual 3D Anatomy yang dihasilkan diharap akan dapat memberi manfaat kepada pengguna dan salah satu sumber untuk memperoleh maklumat tentang fungsi asas setiap organ-organ yang penting dalam tubuh dalaman manusia serta maklumat berkaitan dengan penyakit-penyakit yang sering menyerang organ tersebut