Perancangan penanaman padi dalam konteks pembangunan: Sebuah kes study di kawasan penanaman padi Pahang Tua, Pekan, Pahang / Abdul Aziz Mohamad - Abdul Aziz , Mohamad (1974)
Perusahaan penanaman padi adalah yang kedua penting dari segi penggunaan tenaga buruh dan tanah di Malaysia. Hasil tanaman padi dalam tahun 1970 ialah 1,658,000 ton dan luas tanah yang diusahakan untuk menanam padi telah bertambah sebanyak 70%. Pengeluaran padi di negara ini pada keseluruhannya menunjukkan kemajuan yang agak besar bila dibandingkan dengan beberapa negara pengeluar padi di Asia. Malasyia menduduki tempat ke empat dalam pengeluaran padi di Asia dengan hitung panjang pengeluaran sebanyak 2,480 ib (310 gangang) bagi setiap ekar yang dituai. Dasar kerajaan dalam perusahaan penanaman padi ialah ke arah kecukupan beras dalam negara.