Telecenter serumpun Malaysia-Indonesia: Mencari metod pembangunan telecenter pelbagai fungsi (MCT) (Malaysia-Indonesia regional telecentres: In search of appropriate multi-purpose community telecentres (MCT - Jalaluddin Abdul Malek,; Norizan Abdul Razak,; Jamaluddin Aziz, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2010)
Kertas ini menghurai dan membincangkan secara kritis pendekatan pembangunan telecenter MCT yang dikatakan sesuai dengan merujuk kepada prestasi pendekatan pemuafakatan pintar (intelligent collaboration-CQ) dalam membangun MCT di MID Kampung Parit Tengah, Johor, Malaysia dan di BIM Desa Cihideung, Bandung, Indonesia. Berdasarkan pengalaman kedua-dua pembangunan telecenter ini, metod pembangunan CQ dan CO boleh diamalkan dalam membangun BIM dan MID sebagai MCT. Key Performance Index (KPI) yang perlu diberi perhatian dalam pembangunan MCT di kedua-dua negara ialah sejauh mana kehendak, penyertaan, komitmen dan kerjasama berterusan penduduk menggunakan telecenter. Oleh sebab itu metod pembangunan yang sesuai untuk membangun MCT ialah CQ dan CO. Melalui kedua-dua metod ini penggunaan berterusan telecenter oleh semua lapisan masyarakat boleh terjadi kerana mendapat kerjasama penduduk, pemimpin masyarakat, pihak kerajaan, NGO dan pihak swasta. Prestasi kedua-dua program setakat ini memberi harapan berjayanya usaha merapatkan jurang digital di kalangan masyarakat desa dan seterusnya membuka banyak lagi peluang digital. MCT sebagai pemangkin pembuka peluang digital seluas-luasnya sehingga mampu meningkatkan adaptasi, asimilasi, difusi dan inovasi ICT dalam kalangan penduduk desa di Indonesia dan Malaysia seluruhnya