Pendekatan dakwah melalui pendidikan kepada masyarakat orang asli di Negeri Pahang - Ahmad Redzuwan Mohd Yunus (Faculty of Education, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pendekatan dakwah melalui pendidikan kepada masyarakat Orang Asli di Pahang. Dua metode utama digunakan dalam kajian ini, iaitu kajian kepustakaan dan kajian lapangan. Sementara metode deduksi dan induksi digunakan khusus untuk menganalisis data. Kajian ini mendapati pendekatan dakwah melalui pendidikan di Negeri Pahang kepada masyarakat Orang Asli telah dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) Negeri Pahang, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Bahagian Pahang dan Pembangunan Tamadun Masyarakat Asli (PETAMA).