Amalan pengajaran guru Pendidikan Islam berkesan berteraskan konsep mu‘allim - Ab. Halim Tamuri,; Mohamad Khairul Azman Ajuhary, (Faculty of Education, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran pendidikan Islam, guru pendidikan Islam dilihat dalam masyarakat sebagai contoh terbaik atau role model yang membentuk insan yang berakhlak dan bertakwa. Justeru, artikel ini bertujuan untuk membincangkan amalan pengajaran guru pendidikan Islam yang berkesan dan beberapa komponen teras kesediaan yang perlu ada pada setiap guru pendidikan Islam. Perbincangan akan diasaskan kepada amalan pengajaran guru pendidikan Islam yang berteraskan kepada konsep mu‘allim. Selain itu, empat komponen utama dalam kesediaan guru juga akan dibincangkan, iaitu kemahiran dalam pengajaran dan pembelajaran, penguasaan ilmu, motivasi, dan personaliti guru pendidikan Islam.