Pendidikan dalam gerakan Islam di Malaysia: satu tinjauan - Badlihisham Mohd Nasir (2010)
Pendidikan adalah suatu aspek yang sangat penting dalam gerakan penyebaran Islam di Alam Melayu. Operasi pendidikan dalam bentuk tradisional seperti ceramah dan kuliah pengajian di surau, masjid dan pondok yang digerakkan oleh ulamak telah mengukuhkan kefahaman Islam yang baru bertapak di kalangan orang-orang Melayu. Namun demikian, kemerdekaan tanahair yang turut membawa arus pemodenan pendidikan meminggirkan peranan mereka dalam pendidikan. Bahkan, sumbangan mereka tidak begitu dihargai lantaran persepsi negatif masyarakat yang menganggap pendidikan hanyalah sebagai alat politik mereka yang menentang kerajaan dan anti-pembangunan. Imej ini diburukkan lagi dengan pelbagai masalah dalam penyediaan infrastruktur dan pengurusan institusi. Walaubagaimanapun, institusi pendidikan gerakan Islam samada yang berbentuk sufi, sosial-kebajikan dan politik semakin berkembang dan mendapat sambutan ramai. Gerakan Islam membuktikan bahawa mereka sebenarnya berperanan membangunkan sistem dan institusi pendidikannya sendiri di samping sebahagiannya terlibat secara langsung dalam arus pendidikan nasional