Perkhidmatan terjemahan dalam-talian Malaysia: satu kajian awal - Intan Safinaz Zainudin,; Quah, Chiew Kin (Penerbit UKM, 2004)
Dalam era globalisasi ini, pengetahuan dan penggunaan komputer serta Internet tidak boleh dipandang ringan. Pelbagai laman web menawarkan perkhidmatan terjemahan termasuk syarikat yang berpusat di Malaysia. Kertas ini merupakan satu kajian awal yang bertujuan membina satu kompendium perkhidmatan terjemahan dalam laman web oleh individu dan syarikat swasta di Malaysia. Kajian ini diharap dapat menyumbang kepada maklumat tentang aktiviti terjemahan dalam-talian di Malaysia khususnya kerana ketiadaan maklumat sebegini. Ini penting untuk memberi sedikit sebanyak gambaran mengenai industri terjemahan di Malaysia masa kini. Kertas kerja juga akan membincangkan perkhidmatan terjemahan dalam-talian dalam konteks yang lebih luas.