Mencari kewujudan gelagat kekalutan siri masa: satu analisis awal terhadap gelagat kadar faedah antara bank - Mohamad Yusof,; Tengku Mohamad Tengku Sembok,; Nor Laila Md Noor, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Kekalutan telah diguna untuk menerangkan tabii dinamik sistem fizikal. Sejak akhir-akhir ini penyelidikan mengenai kekalutan telah menular kepada sistem kewangan. Kertas ini cuba mencari kewujudan gelagat kekalutan dalam pergerakan kadar faedah dalam pasaran wang, dalam usaha memahami gelagat dinamik kadar faedah. Gelagat kekalutan diuji dengan melakukan analisis R/S terhadap dua kadar faedah pasaran wang iaitu kadar wang semalaman dan kadar wang 3-bulan. Keputusan analisis R/S yang dijalankan menunjukkan bahawa pergerakan kedua-dua kadar faedah bersifat tak rawak. Kadar wang semalaman telah menunjukkan kecenderungan kepada gelagat anti-berterusan manakala kadar wang 3-bulan pula menunjukkan kecenderungan kepada gelagat berterusan. Hasil daripada kajian ini memberi maklumat yang berguna untuk pembinaan model bagi meramal pergerakan kadar faedah