Penyertaan tenaga buruh wanita berkahwin di Kedah: kesan faktor agama, anak dan pendidikan - Lim , Hock Eam; Zalina M. Mohaideen,; Norehan Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003)
Kajian ini bertujuan mengkaji pengaruh faktor agama, anak dan pendidikan terhadap kebarangkalian bekerja wanita berkahwin di Negeri Kedah. Kajian ini mendapati faktor agama (Islam dan bukan Islam) tidak mempengaruhi kebarangkalian bekerja wanita berkahwin. Kajian lalu ke atas wanita berkahwin di Israel yang mendapati agama Islam telah mengurangkan kebarangkalian bekerja wanita mungkin disebabkan oleh pemboleh ubah agama dianuti mewakili kesan diskriminasi agama dalam pasaran buruh dan persepsi masyarakat terhadap wanita berkahwin bekerja. Faktor bilangan anak yang berumur kurang dari enam tahun, didapati mempunyai kesan negatif yang signifikan. Tahap pendidikan didapati tidak signifikan. Namun begitu, melalui interaksi dengan pengalaman kerja, tahap pendidikan memberi kesan positif yang signifikan ke atas kebarangkalian bekerja