Ethics of consumption: Individual responsibil - Mashitoh Yaacob, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Sistem ekonomi kapitalis menyumbang kepada pembinaan budaya konsumer di kalangan masyarakat. Kesan negatif budaya konsumer terhadap alam sekitar dan kehidupan sosial menjadikan ramai dari kalangan anggota masyarakat mencari-cari panduan daripada etika kepenggunaan. Kertas ini membincangkan tanggungjawab individu sebagai pengguna beretika dari perspektif Islam. Turut dibincangkan adalah faktor-faktor yang menggalakkan perkembangan budaya konsumer dalam sistem ekonomi kapitalis, sistem ekonomi Islam dan perlakuan beretika yang boleh dijadikan amalan di peringkat individu