Hubungan kepercayaan matematik, metakognisi dan perwakilan masalah dengan kejayaan penyelesaian masalah matematik - Roslina Radzali,; T. Subahan Mohd Meerah,; Effandi Zakaria, (penerbit ukm, 2010)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan hubungan antara kepercayaan matematik, metakognisi dan perwakilan masalah dengan kejayaan penyelesaian masalah matematik pelajar. Sampel terdiri daripada 644 pelajar tingkatan empat di Selangor, yang dipilih menggunakan teknik multistage cluster sampling. Tiga instrumen digunakan, iaitu Instrumen Kepercayaan Matematik, Instrumen Metakognisi dan Instrumen Penyelesaian Masalah Matematik. Data telah dianalisis menggunakan teknik statistik analisis regresi berganda. Keputusan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara faktor kepercayaan matematik, metakognisi dan perwakilan masalah dengan kejayaan pelajar menyelesaikan masalah matematik.