Cabaran globalisasi: strategi ekonomi upah tinggi - Zulkifly Osman ,; Mohd Azlan Shah Zaidi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Dalam model ekonomi upah tinggi, upah tidak harus dianggap sebagai faktor kos semata-mata. Sebaliknya, ia juga harus dianggap sebagai faktor pendapatan kepada pekerja. Ini membawa maksud bahawa jika upah tinggi, keselesaan hidup pekerja akan meningkat dan ia boleh menyumbang kepada peningkatan daya usaha dan seterusnya produktiviti pekerja. Fenomena ini sekali gus dapat meningkatkan keuntungan majikan. Namun persoalannya ialah adakah upah yang menyebabkan produktiviti meningkat atau kerana produktiviti tinggi maka upah tinggi. Dengan menggunakan ujian penyebab Granger (1969) dan ujian penyebab versi Toda dan Yamamoto (1995), rencana kajian dibuat untuk melihat hubungan timbal balik antara kedua-dua pembolehubah-pembolehubah berkenaan. Hasilnya didapati bahawa kemungkinan kewujudan fenomena ekonomi upah tinggi amat sukar untuk ditolak. Ertinya, kenaikan upah akan disusuli dengan peningkatan produktiviti. Ini merupakan petanda baik bagi Malaysia dari segi strategi dalam menghadapi saingan pasaran global akibat hakisan kelebihan kos buruh murah