Ethical vignettes in ESL classrooms: the contribution of consensual small group decision making activity & a glimpse into reality - Zuraidah Ali, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Perbahasan isu nilai dan etika di dalam kelas Bahasa Inggeris merupakan satu aktiviti yang sesuai dilaksanakan sebagai aktiviti kumpulan. Ianya dapat mendedahkan pelajar kepada realiti kehidupan yang banyak berlandaskan etika dan nilai yang dilambangkan dalam peraturan, visi dan perlakuan seharian. Kertas ini memperakui kepentingan etika demi membentuk hidup yang lebih teratur dan menjurus perbincangan kepada cabaran mahasiswa masakini. Persoalan kajian adalah, bagaimanakah perdebatan mengenai etika dapat memberi faedah kepada pengajaran-pembelajaran Bahasa Inggeris. Kajian adalah berbentuk kualitatif berlandaskan analisis dapatan kajian-kajian lepas, jurnal pelajar, dan pemerhatian. Hasil kajian menunjukkan perdebatan mengenai etika di dalam kelas Bahasa Inggeris memberi banyak kebaikan kepada para pelajar.