Patterns of involvement in negative behaviour & profile of the college youth at risk - Fazilah Idris,; Yee, Wendy Mei Tien; Ezhar Tamam,; Azimi Hamzah,; Wong, Su Luan (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Belia merupakan tunggak sesebuah negara dalam merealisasikan wawasan yang diimpikan. Jika rosak mereka, maka runtuhlah negara. Kajian menunjukkan peratusan belia yang terlibat dalam tingkah laku berisiko semakin meningkat hari demi hari. Fenomena ini amat membimbangkan. Sehubungan dengan itu, satu kajian berbentuk survei telah dijalankan ke atas 658 pelajar kolej universiti dan universiti awam. Dua soalan kajian telah diketengahkan: 1. Apakah bentuk aktiviti berisiko yang telah dilakukan oleh pelajar? 2. Adakah terdapat perbezaan antara etnik, jantina dan tempat dibesarkan dalam penglibatan aktiviti berisiko mereka?Hasil kajian ini diharapkan akan memberi sumbangan signifikan kepada kementerian dan agensi berkenaan agar langkah-langkah bersesuaian boleh diambil untuk membenteras aktiviti negatif tersebut dan program intervensi boleh dilaksanakan untuk membantu belia negara