Penginstitusian pentadbiran hukum syarak di Semenanjung Malaysia - Hasnan Kasan, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2006)
Hukum syarak adalah panduan bagi orang Islam. Apabila berdepan dengan masalah yang belum jelas hukumnya, mereka akan merujuk kepada pihak yang bertanggungjawab untuk mendapatkan penjelasan. Pada peringkat awal, alim ulamak menjadi tempat rujukan orang ramai mendapatkan penjelasan hukum. Lama kelamaan urusan memberi penjelasan hukum syarak telah diselaraskan pihak berkuasa sehingga menjadi institusi hukum. Setelah melakukan penyelidikan sehubungan itu, ingin saya laporkan proses penginstitusian pentadbiran hukum di beberapa buah negeri di Semenanjung Malaysia