Kajian kesesuaian dan keberkesanan perletakan sesebuah jejantas kepada pejalan kaki di kawasan perbandaran. Kajian kes : pusat bandar Petaling Jaya SS52 / Mohd Zaki Ismail - Ismail, Mohd Zaki (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1996)
Jejantas merupakan satu kemudahan yang disediakan untuk tujuan memudahkan para pejalan kaki melintas jalan raya. Sebelum sesebuah jejantas dibina disesuatu kawasan, beberapa kriteria perlu dilalui bagi memastikan perletakan sesebuah jejantas itu adalah bersesuaian dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Di dalam kajian ini beberapa faktor dan kriteria penyediaan sesebuah jejantas akan dinyatakan serta faktor mengapa pejalan kaki tidak menggunakan jejantas semasa melintas. Dengan ini kesesuaian dan keberkesanan perletakan sesebuah jejantas akan dapat dikenalpasti.