Kajian proses perbandaran dan komposisi kependudukan Kota Bharu / Mohd. Shukri Omar - Omar, Mohd. Shukri (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1983)
Kajian ini merupakan satu percubaan untuk memaparkan beberapa aspek yang berkaitan dengan proses pertumbuhan dan perkembangan bandar dengan memnberi tinjauan khusus ke atas proses perubahan komposisi kependudukan bandar Kota Bharu.