Analisa perbandingan bangunan pusat membeli-belah di Kuala Lumpur / Kamsiah Ibrahim - Ibrahim, Kamsiah (Faculty of Architechture , Planning & Surveying, 1984)
Pusat membeli-belah boleh ditakrifkan sebagai satu organisasi di mana pembekal-pembekalnya mampu memberikan kepuasan yang maksima kepada sebilangan besar permintaan masyarakat terhadap barangan.