Kepentingan barangan logam dalam seni hiasan / Rosalina Darus - Darus, Rosalina (1998)
Pada era ini, bersesuaian dengan pembangunan negara menuju ke arah millennium, sesungguhnya kita sebagai masyarakat Malaysia perlu menghayati pembangunan dan kemodenan yang telah dan bakal dikecapi oleh negara.. Oleh itu bersesuaian dengan keadaan ini saya telah cuba untuk menghasilkan sebuah tesis yang bakal membincangkan berkenaan dengan kepentingan barangan logam di dalam seni hiasan. Tidak dinafikan penggunaan barangan logam di dalam seni hiasan telah wujud sejak zaman dahulu lagi, dimana ia boleh dikatakan telah wujud semenjak kewujudan Zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi, dan jika diundur lebih ke belakang, penggunaan barangan logam ini telah lama wujud di dunia Eropah semenjak zaman berzaman yang lalu. Namun begitu penggunaan barangan logam ini tidak pemah pupus malah haii berganti hari kegunaannya menjadi lebih efektif dan pelbagai design terbaru telah dihasilkan oleh perekapereka muda kini. Untuk membincangkan berkenaan dengan sejarah pertemuan logam ini telah saya muatkan di dalam bab pertama tesis ini. Begitu juga dengan sejarah penggunaan barangan logam di Malaysia dan jenis barangan yang terdapat pada masa lalu serta teknik yang telah digunakan bagi menghasilkan barangan logam ini Di dalam bab kedua pula akan diceritakan berkenaan itu sendiri iaitu berkenaan dengan campuran logam dan sifat-sifat logam yang sering digunakan di dalam penghasilan barangan logam. Juga diceritakan berkenaan dengan jenis-jenis teknik yang digunakan di dalam penghasilan ini, fungsi logam di dalam seni hiasan dan pelbagai cara yang digunakan bagi mengawal pengkaratan pada logam. Di dalam bab ketiga akan diterangkan mengenai kepentingan logam di dalam seni hiasan, di mana ia akan meraiigkumi nilai keindahan, nilai kesesuaian dan nilai keaslian barangan dan rekaan itu sendiri. Hlustrasi mengenai barangan logam ini juga akan dtmasukkan bersama dengan keterangaimya sekali. Dalam bab keempat pvh akan dimasukkan berkenaan dengan kepentingan kegunaan barangan logam itu sendiri , samada ia menjadi keperluan orang ramai ataupun tidak. Samada barangan itu berfongsi dengan baik atau pun tidak. Juga turut dipeikatakan tentang potensinya untuk berkembang, penenmaan masyarakat terhadap barangan ini dan pasaran yang diterima samada meluas ataupun tidak. Dalam bab seterusnya iaitu bab kelima hanya akan (Umuatkan gambaran ittustrsi bagi menunjukkan pelbagai jenis barangan logam yang telah dihasilkan. Ia adalah amat cantik dan menarik untuk dijadikan sebagai barangan perhiasan rumah. Kesimpulan dan cadangan berkenaan dengan tajuk ini akan dimasukkan ke dalam bab akhir bagi tesis ini dan ini termasuklah cadangan dan beberapa orang yang telah saya temui semasa menyediakan isi kandungan tesis ini.