Kajian perkampungan Melayu tradisional: hubungan di antara aspek sosial, falsafah dan perancangannya / Hanum 'Ain Zainal - Zainal, Hanum' Ain (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1994)
Antara tujuan kajian adalah untuk mengenal pasti dan memahami ciri-ciri tersendiri perkampungan Melayu yang membezakannya dari perancangan perumahan moden hari ini; mengkaji perhubungan dan hubung-kait di antara aspek-aspek sosial dan falsafah yang membentuk perancangan sesebuah perkampungan Melayu; mengkaji bagaimana ruang-ruang di dalam perkampungan terbentuk iaitu samada dirancang terlebih dahulu atau ianya terbentuk mengikut keperluan, kepercayaan dan falsafah yang dipegang turun-temurun oleh inasyarakat kampung.