Ke arah mencari satu identiti bandar tempatan yang sesuai dalam bentuk rupabina (Built Form) / Azizuddin Alias - Alias, Azizuddin (Faculty of Architechture , Planning & Surveying, 1990)
Kajian ini adalah berkaitan dengan 'IDENTITI' yang perlu diusaha dan disokong oleh sesebuah negara seperti negara ini. Telah diterima ramai bahawa kebanyakkan kritik terhadap perkembangan bandar-bandar utama, terutamanya pusat bandar di rantau ini, mengambarkan kekurangan penekanan dan peluang untuk menunjukkan 'identiti' asli (indigenous) dalam lingkungan konsep, struktur dan pengendalian sesuatu pembangunan itu. Keperluan ke arah satu identiti nasional adalah satu aspek yang sangat penting. Namun begitu, usaha untuk memberikan sesuatu negara itu satu 'citarasa identiti' (sense of identity), dari aspek kajian ini yang dikaitkan dengan rupabina (builtform), dalam satu negara yang mempunyai perbezaan etnik yang sangat ketara adalah masalah yang rumit dihadapi oleh ahli-ahli Perancang Bandar, Arkitek dan Perekabentuk Bandar. Faktor-faktor seperti pelbagai kaum, budaya, agama dan kepercayaan, pelbagai gaya kesenibinaan, cara hidup dan sebagainya turut menyumbang terhadap kerumitan dalam menghasilkan satu identiti nasional tersebut.