Ikan dan moluska sebagai inspirasi rekacorak dalam teknik resis / Hasmizan Hamzah - Hamzah, Hasmizan (1998)
Ada di antara pereka-pereka masa kini yang sudah melupai nilai-nilai keindahan semulajadi ini. Misalnya ada yang cuba mengubah atau mengolah sesuatu yang diambil dari alam semulajadi sehingga tidak ada langsung nilai keasliannya. Di dalam menghasilkan seni tekstil masa kini, banyak perubahan telah di lakukan dalam menghasilkan sesuatu karya mereka samada berupa dua dimensi atau tiga dimensi. Penulis cuba menerapkan pengolahan sesuatu yang realistik dalam menghasilkan karyanya. Gabungan ikan dan siput dirasakan mempunyai potensi sebagai menghasilkan rekacorak yang menarik dan unik pada fabrik. Selain itu, penulis ingin menyampaikan mesej kepada orang ramai tentang penggunaan pelbagai teknik resis di dalam mencipta jalinan yang terdapat pada ikan dan siput ini. Dengan ini, penulis cuba memaparkan tentang keindahan semulajadi yang terdapat pada kedua bahan kajian ini.