Seni khat. Sumbangannya terhadap perkembangan ugama Islam / Norriza Mohd Sham - Mohd Sham, Norriza (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1988)
Seni khat adalah satu seni kebudayaan Islam yang unik, cantik dan terdiri daripada berbagai jenis, selain media utama yang menghubungkan antara orang-orang barat. Perkembangannya secara tidak langsung ada berkait rapat dengan perkembangan Islam dan ini patut diketahui supaya segala sejarah yang berkait dengan kedatang Islam dan penggunaan seni khat khasnya tidak dilupakan oleh generasi akan datang. Terdapat beberapa jenis tulisan khat dan ianya digunakan juga di bangunan-bangunan. Satu kajian harus dilakukan terhadap sejarah, penggunaan dan jenis seni khat yang terdapat dan biasa digunakan supaya semua masyarakat terutaraa sekali orang-orang Islam dapat menilai akan keunikan dan kecantikan seni khat tersebut.