Kajian kepentingan penyediaan perancangan kemudahan sukan oleh Pihak Berkuasa Tempatan / Norafidah Salleh - Salleh, Norafidah (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1996)
Penduduk bandar sangat memerlukan pelbagai kemudahan untuk aktiviti rekreasi dan riadah sebagai satu cara untuk mengurangkan tekanan bekerja dan melapangkan fikiran. Penyediaan kemudahan sukan yang memenuhi keperluan masyarakat adalah suatu strategi untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dan berteknologi tinggi dan pada masa yang sama menikmati kualiti hidup sihat dan aktif. Secara tidak lansung membantu negara dalam melahirkan sebuah masyarakat cemerlang selaras dengan Dasar Sukan Negara. Perlaksanaan perancangan kemudahan sukan masih berada di peringkat awal dan belum diwajibkan sepenuhnya ke atas pemaju untuk diambilkira dalam perancangan pembangunan.