Setinggan: sejarah dan kesan penempatan semula / Abd. Rahman Salim - Salim, Abd. Rahman (Faculty of Architecture , Planning & Surveying, 1993)
Pertumbuhan dan perkembangan ekonomi negara yang pesat telah menjadikan bandar-bandar utama di seluruh negara sebagai tumpuan untuk penghijrahan penduduk dari luar bandar untuk mendapatkan taraf penghidupan dan pekerjaan yang lebih baik. Pertambahan kadar penghijrahan ini telah mengakibatkan keadaan kesesakan kawasan perumahan di bandar-bandar utama. Bagi mereka yang berpendapatan rendah tiada pilihan lain, selain daripada tinggal di kawasan setinggan yang lebih murah berbanding dengan kawasan perumahan yang disediakan lebih cenderung kepada mereka-mereka yang bernasib baik dengan memperolehi pendapatan sederhana dan tinggi hasil dari pencapaian akademik yang baik. Petumbuhan kawasan setinggan adalah tidak terkawal lagi oleh penguasa tempatan, dan ini telah menghasilkan pandangan yang tidak enak dipandang. Berbagai langkah telah dijalankan untuk mengawal perkembangan ini, namun tidak mendatangkan hasil yang dikehendaki disebabkan kurangnya kajian yang dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Tindakan para penguasa tempatan adalah lebih menekankan masalah kos yang ditanggung oleh mereka tanpa mengarabilkira implikasi daripada tindakan itu, antaranya kesan kepada keadaan sosial yang semakin tertekan disebabkan keadaan penghidupan yang tidak selesa dan seterusnya menyebabkan meningkatnya kadar jenayah di bandar-bandar utama.