Konsep senibina rumah Melayu tradisional — secara khusus senibina Kedah / Noor Hayati Hj. Hussien @ Kassim - Hj.Hussien @ Kassim, Noor Hayati (Faculty of Architechture, Planning & Surveying, 1984)
Samemangnya telah sedia maklum bahawa bangsa Melayu telah wujud di muka bumi ini semenjak kurun ketiga belas lagi. Iaitu tahun sejarah kemasukan Islam ke Nusantara ini.