Kajian etnobotani terhadap masyarakat tempatan di 2 lokasi, Kuala Pilah dan Alor Gajah / Asmah Awal dan Nor'aishah Abu Shah - Awal, Asmah; Abu Shah, Nor'aishah (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2004)
Kajian etnobotani dilakukan terhadap dua perkampungan orang asli Temuan di dua negeri iaitu, Bukit Langkap, Kuala Pilah dan juga Bukit Payong, Alor Gajah. Skop kajian tertumpu kepada penyampelan tumbuhan, pengkategorian secara emik terhadap penamaan tumbuhan ubatan dan aplikasi tumbuhan ubatan yang terdapat di dalam hutan sekitar perkampungan ini. Kepelbagaian spesies dapat dikenalpasti di kedua-dua tapak kajian. Sebanyak 52 spesies tumbuhan telah dapat dikenalpasti samada secara emik ataupun secara saintifik yang biasanya digunakan oleh masyarakat orang asli Temuan untuk merawat penyakit-penyakit tertentu. Sebanyak 32 koleksi herbarium dapat dihasilkan dan akan dijadikan sebagai inventori kekal tumbuhan. Koleksi ini penting dalam mengekalkan koleksi hazanah hutan daripada hilang.